Pistasch- och mandelkaka

Här är mandel-och pistachkakan som jag bakade i TV4 i dag, den är saftig som sjutton och fräsch. Hallonkrämen är bärig och underbar till kokosmarängen! Bilden är inte den bästa men det var den som han tas innan den slukades ;P

Det var så kul att gästa Nyhetsmorgon med min man som är kock och du hittar hans fantastiska recept på torsk och primörer  på Fredagskocken.se

Om du inte vill göra italiensk maräng (ganska sött) kan du vispa upp grädde och toppa med istället.

mandelkaka med marang 1

Mandel-pistagekaka med hallonkräm
och kokosmaräng

  • 260 g mandelmassa
  • 120 g rumsvarmt smör
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 30 g vetemjöl (1/2 dl) eller
  • 30 g mandelmjöl för en glutenfri variant
  • 1 ekologisk citron, zest
  • 1 krm salt
  • 50 g pistaschnötter (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt. Hacka pistaschen grovt.
    Blanda mandelmassa och smör.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om mellan varje ägg. Blanda i vetemjöl eller mandelmjöl, zest, pistasch, salt.
  4. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen tills kakan är gyllene och inte kletig i mitten, 25-30 minuter. Låt svalna.

Hallonkräm

  • 1 gelatinblad
  • 45 g äggulor (3 st)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 135 g hallonpuré eller
    annan bärpuré
  • 25 g smör
  • ½ krm salt

Gör så här:

  1. Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa äggulorna med hälften av sockret, det ska bli lite fluffigt.
  2. Koka upp purén med resten av sockret i en kastrull/såtös. Häll purén över äggulorna och rör samtidigt som du häller. Blanda till en jämn smet. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm till 84 grader, rör hela tiden. Sila ner blandningen i en bunke.
  3. Krama ur gelatinbladet, tillsätt det i blandningen och rör om. Låt svalna till 37 grader. Klicka i smöret och mixa till en slät kräm med en stavmixer. Tillsätt saltet.
  4. Plasta direkt mot krämen och låt stå i kylen ett par timmar tills den blivit fast. Är den för hård när du ska bre ut den låter du den bli rumsvarm innan du använder den, du kan också vispa den med elvisp för att mjuka upp den.

Kokosmaräng

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 225 g strösocker (2 1/4 dl)
  • ¾ dl riven kokos

Gör så här:

  1. Blanda äggvitor, citronsaft och socker i en rostfri bunke tillhörande en köksassistent.
  2. Ställ den över ett vattenbad och vispa tills smeten når 60 grader. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i assistenten. Vispa tills marängen är fast, glansig och sval. Vänd ner kokosen. Spritsa ut direkt på kakan. Du kan bränna av den med en brännare om du har en.

Montering:

Bred på hallonkrämen, spritsa på marängen och dekorera med hallon och oxalis eller annat blad.

  1. Hej!, jag undrar om det inte ska vara hallon i halonpuren och påpeka att det inte står när kokosen ska vändas ner? Provade att baka den så som det står och den blev god dock i det sötaste laget!

    1. Hej Lisa, tack för din kommentar och vad kul att du bakat mandelkakan. Hallonpure består ju av mixade och sila de hallon så vist är det hallon i purén. Kokosen skall vändas ner på slutet i marängen jag har korrat det i receptet, tack för det. Jag håller med om att det är sött med maräng, man kan toppa med grädde stället så blir det inte lika sött. Ha en fin kväll och hoppas du bakar snart igen! Allt gott, Cecilia

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..