Vinprovning och tryffeljakt i Barolo, Piemonte med Borgogno

borgogno-piemonte-461

Foto: Petter Bäcklund

Giacomo Borgogno har alltid tillhört eliten i Piemonte i nordvästra Italien, Huset grundades 1761 och är ett av de äldsta i området. Här är druvan Nebbiolo den förnämsta och de intensiva, långlivade Barolovinerna tillhör världens mest berömda.
Tillsammans med ett gäng härliga vinskribenter och krögare besökte vi detta underbara vindistriskt. Förutom underbara viner från Borgongo med intressanta provningar njöt vi även av mat i världsklass och en tryffeljakt.
borgogno-piemonte-98

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-66

Foto: Petter Bäcklunf

Borgogno har 20 hektar odlingar med vingårdar i de fem klassade cru-lägena Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossate och San Pietro del Viole. Förr var Barolo ett vin som krävde årtionden av lagring för att riktigt komma till sin rätt. Idag är vinerna mer tillgängliga och kan njutas redan som unga, men fortfarande utvecklas de underbart över tid.

borgogno-piemonte-138

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-516

Foto: Petter Bäcklund

Andrea Fernetti, Borgognos unge och talangfulla vinmakare. Giacomo Borgogno har funnits i Alba, Piemonte sedan 1761 men ägs från 2008 av familjen Farinetti.
borgogno-piemonte-623

Foto: Petter Bäcklund

Borgogno Nr 76584
Barolo Classico 2015, 399kr.
Det här är ett elegant men samtidigt kraftfullt vin med körsbärstoner och inslag av inslag av körsbär legant, kraftfullt och harmoniskt vin med doft av körsbär, rosor, salvia, mörk choklad och fat. Smaken är rik, komplex och kryddig med inslag av plommon, körsbär, tobak och fat. Mycket njutbart redan nu till smakrika rätter, gärna med parmesan, nötter eller tryffel. Men vinet har också förmågan att utvecklas i vinkällaren.
borgogno-piemonte-579

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-508

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-719

Foto: Petter Bäcklund

Tryffeljakt med Carlo och hans fantastiska hund Book.
 –

borgogno-piemonte-813

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-453

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-426

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-313

Foto: Petter Bäcklund

Trifola d’Alba Madonna, vit tryffel från Alba, Piemonte. En av världens mest exklusiva tryffelsorter.

 

borgogno-piemonte-211

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-185

Foto: Petter Bäcklund

borgogno-piemonte-189

Foto: Petter Bäcklund

Vinprovning i Borgognos underbara vinkällare i Barolo, Piemonte.

 


Kan verkligen rekommendera alla mat- och vinintresserade att åka till denna ljuvliga plats.
LOADING..

Inspirationsresa runt Skottland med Temporärt X Brag

Precis hemkommen från en härlig inspirationsresa runt Skottland med restaurangkonceptet Temporärt X Brag. Vi landade i Edinburgh och åkte sen utmed kusten vid East Neuk, besökte ölbryggeriet Innis & Gunn och sen vidare upp till Highlands och nationalparken Cairngorms. Här kommer en mix av bilder från resan.

scotland-innis-gunn-2106

Foto: Petter Bäcklun

scotland-innis-gunn-3239
scotland-innis-gunn-3274
scotland-innis-gunn-3286
scotland-innis-gunn.cr2-2115
scotland-innis-gunn.cr2-2158
scotland-innis-gunn.cr2-2173
scotland-innis-gunn-1560
scotland-innis-gunn-1782
scotland-innis-gunn-1171
scotland-innis-gunn-1156
scotland-innis-gunn-1147
scotland-innis-gunn-990
scotland-innis-gunn-952
scotland-innis-gunn-488
scotland-innis-gunn-851
scotland-innis-gunn-320

LOADING..

I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Risotto med Gruyère AOP, svamp och svartkål

gruyere-risotto-petter-backlund

I samarbete med Switzerland Cheese Marketing Nordics har jag gjort en underbart krämig svamprisotto med massa smak av god Gruyère AOP och härlig svamp. En rätt som näst intill är omöjlig att sluta äta och de krispiga torkade svartkålsbladen på toppen ger både härlig textur och fin smak. Tänk på att låta riset ha kvar sin kärna för fin textur och att varsamt fylla på med buljong på slutet för att få en fin krämighet.

Mer om Gruyère AOP

Gruyère är en Schweizisk opastöriserad mellanhård ost med en fin balans mellan sälta och sötma. Den aningen fruktiga och nötiga smaken gör den till en väldigt bra matost där du vill få fram karaktär utan att överspela de andra råvarorna. Mjölken som används till Gruyère får endast komma från kor som utfodrats med gräs, hö och fastlagda tilläggsfoder och alltså inte ensilage. För att kallas Gruyère AOP måste produktionen ligga inom den franska delen av Schweiz (Romandiet) utom Valais och Genève samt så får avståndet mellan ysteri och mjölkproducent vara högst 20 km. Dessa bestämmelser tillsammans med noggranna kvalitetskontroller gör att du kan förvänta dig en riktigt god och smakrik ost som alltid håller måttet.

Läs mer här 

SCM_Logo_Text_URL_INT

gruyere-risotto-petter-backlund-2

Svamprisotto med Gruyère AOP, svartkål och rosmarin

Ingredienser (4 personer)

1 vitlöksklyfta
3 st schalottenlökar
3 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
9 dl svampbuljong
150 g skogschampinjoner
20g Torkade kantareller (eller 200 g färska)
75 g smör
3 dl riven Gruyère AOP
Salt och nymalen svartpeppar
3 blad Svartkål
2 kvistar rosmarin

Tillredning

Snitta ut stjälken på svartkålen och torka den i ugnen på 100°C i upp till en timme beroende på hur grova bladen är. Ta ut när de är frasiga men ej brända.

Skala och finhacka vitlöken och schalottenlöken.

Koka upp buljongen och håll den varm.

Använd en tjockbottnad kastrull och fräs vitlöken och schalottenlöken i olivoljan utan att den får färg. Tillsätt riset, höj temperaturen och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in.

Under omrörning späder du sen risotton med buljongen. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Kom ihåg att du vill ha kvar kärna i riset och inte koka den för länge.

Koka på svag värme och rör runt ofta. Riset är färdigt efter ca 15-20 minuter. Smaka av under tiden och känn så att riset har ett visst tuggmotstånd.

Ansa och skiva svampen. Stek den i 50g av smöret (spar lite av smöret och några svampar till garnering) och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset och tillsätt riven Gruyère AOP.

Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen, om den är för fast så kan du späda med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

Servera direkt och toppa med några små klickar smör, riven Gruyère AOP, svartkålen och några blad rosmarin samt lite av den stekta svampen.

Ät direkt medan risotton är varm och servera gärna med t.ex. ett glas Chardonnay.

Fler goda Gruyère-recept hittar du här.

 

 

Lycka till och hoppas ni får en härlig måltid!
/ Petter

LOADING..